Tegelfasader kan bli dödsfällor

Forskare i Lund slår nu larm om att höga hus från 40-talet till slutat av 70-talet med tegelfasader kan bli rena dödsfällorna i framtiden. Det är förankringen av teglet mot betongen med åren blivit så dålig att blåst kan få fasaden att ramla ner.
Forskarna i Lund har räknat ut att det finns 80 miljoner kvadratmeter tegelfasader i Sverige som är byggda på ett sådant sätt att de riskerar att rasa. Det är de höga husen från 1940-talet fram till slutet av 1970-talet som är i riskzonen.
Om bara en procent har så stora skador att de kan rasa så betyder det att hundratals fasader kan förvandlas till dödsfällor när det blåser upp till storm.
Byggdes som skal
Tegelfasaderna byggdes som ett skal utanpå betonghusen och teglet fästes med så kallade kramlor i betongen.
Idag har de i många fall rostat sönder och teglet ligger löst utanpå fasaden. På många ställen är även de armeringsjärn som ligger som längsgående förstärkning mellan tegellagren också kraftigt rostangripna. Det kan bli dyrt för ägarna till miljonprogrammet.
På Klostergården i Lund och i Köpenhamn har olyckor med rasande fasader redan skett.
Målet för forskarna på Lunds tekniska högskola är nu att ta fram metoder som gör att man kan laga de gamla fasaderna på ett både säkert och snyggt sätt.

Reporter Åsa Stibner TV4  Publicerad den 13 november 2005