Tegelfasader riskerar att rasa

Publicerad 13 november 2005 - 03:23
Uppdaterad 13 november 2005 - 14:09

Höga tegelfasader som byggdes på 1950- och 60-talen riskerar att rasa, varnar Miklos Molnar, doktor i byggnadsteknik vid Lunds tekniska högskola.
Orsaken är att förankringen till husstommen i många fall har rostat bort. Därmed kan det räcka med en kraftig stormby för att muren ska rasa.
Numera är förankringsmaterialet rostfritt, men ca 80 miljoner kvadratmeter fasad bedöms vara byggt på äldre vis. För några år sedan rasade en tegelvägg över en lekplats i Köpenhamn. Ingen skadades dock, skriver Sydsvenskan.
-Alla fastighetsägare bör i princip omgående se över sina hus, menar Molnar. Han understryker samtidigt att rasrisken inte gäller villor.
Rost kan fälla fasaden

Problemet som forskaren Miklos Molnar slår larm om gäller främst hus som byggdes under perioden 1940 till och med slutet på 1970-talet. Därmed gäller det även det stora antal fastigheter som byggdes under det så kallade miljonprogrammets dagar.
Tegelfasaderna på de här husen förankrades ofta i husstommen med hjälp av stålkramlor. Kramlorna var ofta av dåligt material och mycket känsliga för rost. I många fall är de nu helt genomrostade vilket betyder att fasaden kan stå lös framför huset och rasa ihop när vinden tar i.
Just detta hände på ett höghus i bostadsområdet Klostergården i Lund när stormen Gudrun härjade i våras.
-I genomsnitt insträffar nog ett sådant här ras per år - mer eller mindre spektakulära, säger Molnar till TT.
Kan bli dödsfällor

Miklos Molnar beräknar att det i Sverige finns 80 miljoner kvadratmeter tegelfasader som har byggts så att de nu hotar att rasa. Om bara en procent har så stora skador att de kan rasa betyder det att hundratals fasader kan förvandlas till dödsfällor, skriver Sydsvenskan.
Problemet går att åtgärda genom att man byter ut de dåliga kramlorna mot nya i rostfritt och syrafast stål. Det går ofta att göra utan att särskilt stora delar av fasaden behöver rivas. Men intresset från fastighetsägarna har varit alltför ljumt, anser Molnar:
-När ett ras har inträffat går man i regel igenom just det beståndet. Men det som behövs är en systematisk genomgång. Enligt lagen är det här fastighetsägarens ansvar.
På Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, känner man inte igen sig i beskrivningen:
-En översyn av fasaderna ligger alltid med i vårt löpande underhåll av fastigheterna, säger informationsansvariga Susanne Rikardsson.

Hämtat från SVT/Sydnytt