Tegelfasader kan bli dödsfällor

Åttio miljoner kvadratmeter svensk tegelfasad sitter fast med så rostiga kramlor att de kan rasa när det blåser. Det hävdar Lundaforskaren Miklos Molnar som manar fastighetsägare att ta sitt ansvar.
Lite blåst är tillräckligt för att tegelfasaden på åtskilliga hyreshus ska riskera att rasa.
Alla fastighetsägare bör i princip omgående se över sina hus, säger forskaren Miklos Molnar på Lunds tekniska högskola (LTH).
Problemet han slår larm om gäller främst hus som byggdes under perioden från 1940-talet till slutet av 1970-talet. Där ingår byggnaderna från det så kallade miljonprogrammets dagar i så gott som alla svenska städer.
Tegelfasaderna på de här husen har ofta förankrats i själva husstommen med stålkramlor av alltför dåligt material. Efter några årtionden är kramlorna angripna av korrosion och i många fall helt genomrostade. Det betyder att fasaden kan stå lös framför huset och rasa ihop när vinden tar i. Det var precis vad som hände på ett höghus i bostadsområdet Klostergården i Lund under stormen Gudrun i vintras.
I genomsnitt inträffar nog ett sådant här ras per år — mer eller mindre spektakulära, säger Miklos Molnar till TT.
Han beräknar att det i Sverige finns 80 miljoner kvadratmeter tegelfasader som har byggts så att de nu hotar att rasa. Om bara en procent har så stora skador att de kan rasa betyder det att hundratals fasader kan förvandlas till dödsfällor, skriver Sydsvenskan.
Problemet går att åtgärda genom att man byter ut de dåliga kramlorna mot nya i rostfritt och syrafast stål. Det går ofta att göra utan att särskilt stora delar av fasaden behöver rivas. I stället går det att jobba utifrån genom att man borrar och sågar upp hål. Men det kostar förstås pengar och Molnar är missnöjd med intresset från fastighetsägarnas sida.
När ett ras har inträffat går man i regel igenom just det beståndet. Men det som behövs är en systematisk genomgång. Enligt lagen är det här fastighetsägarens ansvar, säger han.
På Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, med 21 000 lägenheter, känner informationsansvariga Susanne Rikardsson inte igen sig i beskrivningen.
En översyn av fasaderna ligger alltid med i vårt löpande underhåll av fastigheterna, säger hon.